Corona tijd en wat nu?
De corona periode is zeker een scharniermoment, want we gaan met z’n allen op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Wat kan er niet en vooral, wat kan er wel. Het lijkt erop dat we vooral zoeken naar waardevolle tijdsinvulling, ontspanning en goed gevoel om het gemis van sociaal contact te counteren.
Sociaal contact ° Online : Er zijn natuurlijk heel veel hippe mogelijkheden om met elkaar in contact te komen. Zo babbelen is niet hetzelfde als live, maar het blijven goede alternatieven. ° Het zal daarnaast ook boeiend zijn om nog eens een echte brief te schrijven. Wie mag als eerste een brief van jou krijgen? ° Gezelschapsspelen : Een deel kan ook online gespeeld worden. Wie weet, leer je nu wel schaken? ° Babbel eens wat vaker met de mensen in jouw eigen bubbel. Dat kan zeer verhelderend werken om mekaar niet alledaagse vragen te stellen. ° Hou een coronadagboek bij voor de toekomst, voor de mensen na jou. Een dagboek laat je ook op een andere manier kijken naar de wereld. |
Goed gevoel & harmonie
Dat het leuk is om je goed te voelen in je vel, dat is duidelijk. Je kan er bewust naar op zoek gaan. Het is aan jou om keuzes te maken in je leven.
Gebruik je zintuigen, zodat je intens leeft.
Schrijf de 3 leuke dingen van de dag op. Daar word je vanzelf vrolijk van. Er zijn elke dag zeker 3 mooie momenten op te noemen.
Heb je het op een dag lastig? laat dat down gevoel dan een moment toe zodat de emoties los kunnen komen. Vertel jezelf hardop waarom je het lastig hebt of waarom je het jezelf lastig maakt of wat die last precies is. Daarna kan je ontdekken hoe je de ba-last wat lichter kan maken, hoe je jouw rugzak minder zwaar laat aanvoelen. Durf keuzes te maken voor jezelf. Jij bouwt je leven.
Wat we voelen wordt bepaald door wat we denken. Dus ook, als we anders over ons leven denken, dan zullen we ons ook beter voelen.
Vb. stel dat je denkt dat je een druk leven hebt, dan zal je stress voelen en dat zal zwaar wegen. Als je daarentegen je taken ziet als boeiende uitdagingen waar je mee aan de slag gaat, dan voel je je een pak gelukkiger.
Soms helpt het om een boek te lezen om inzicht te krijgen in je mentaal welzijn.
Gelukkig worden, kan je leren.
Sport & ontspanning
Het zeker tijd om de grenzen van beweging opnieuw te ontdekken. En elke vorm van sport als een verrijking te zien. Buitensporten zorgt voor het opladen van je batterij en goed gemoed via de zon. Het zorgt voor een verbetering van je conditie en bloedwaarden.
En buitensport zorgt voor kleur op je wangen.
Wandelen : ontdek alle plekjes in je buurt. Er zijn ook heel veel wandelroutes uitgetekend met spijkers. Bij de dienst toerisme hebben ze wandelroutes in bepaalde thema’s, vb. de beluikenwandeling, zo kan je ook de binnenstad anders ontdekken. Kies af en toe dezelfde route en ontdek hoe de natuur verandert tussenin. Wandelclubs tekenen routes uit die vertrekken vanuit de dorpskern.
Lopen : vertrek van thuis uit of fiets een kort stukje om vanuit een ander vertrekpunt in een nieuw decor te lopen. Bouw je conditie rustig op en geef jezelf een pluim voor elke prestatie. Je hebt dat goed gedaan.
Fietsen, skeeleren, skateboarden : Er zijn tal van knooppuntroutes die te ontdekken vallen, vaak kom je zo op plaatsen die je misschien nog niet kende. Stippel je route vooraf uit of laat je verrassen door het moment.
Bonus goed gevoel 1: Zet al je zintuigen open en leef, beleef intens. Wat hoor je onderweg? Wat ruik je, voel je, zie je? Geef je zintuigen de kost. Vb. rond etenstijd kan het in bepaalde wijken heerlijk ruiken naar exotische kruiden. Misschien zijn de kinderen nog luidop buiten aan het spelen en roepen de ouders hun kinderen binnen in verschillende talen. Terwijl jij de eerste avondwind voelt op je armen.
Bonus goed gevoel 2 : neem een fototoestel/gsm mee en kijk met aandacht naar je omgeving. Wedden dat je een aantal pareltjes van foto’s neemt omdat er zo dingen zijn die je verrassen.
Artistiek & creatief
Kunst is een groot woord, het is zeker prettig om met verschillende materialen te kunnen experimenteren. Wie weet ontdek je een nieuw talent. Vaak is het al boeiend om eens een winkel binnen te stappen die een mooi assortiment van materiaal heeft.
Als bonus : eigen creaties kunnen ook een geschenk worden voor iemand.
Vb. kalligrafie, boetseren, juwelen maken met zilverklei, modelbouw, schilderen, breien,
De mogelijkheden zijn hier zo ruim. Welke voorbeelden spreken je al meteen aan?
° Fotograferen
Geeft jou een nieuwe kijk op de wereld, laat je intenser kijken naar je omgeving. Ontdek jij de fauna en flora in de groene zone’s in je buurt? Welke vogels hoor je? Kan je ze voor je lens krijgen?
Het kan zomaar dat een leuke foto afgewerkt wordt tot een leuke kaart om naar iemand te sturen en er iemand een plezier mee te doen.
Met de foto’s die op de vorige vakantie genomen zijn, kan je nu wel coole foto boeken maken. Of maak er eens een powerpoint van. Of selecteer the best off foto en maak er een fotogeschenk van voor jezelf. Wedden dat je met een handtas met eigen foto, je je meteen weer op reis voelt.
° Muziek
Muziek geeft een goed gevoel. Het is boeiend om op zoek te gaan naar artiesten die je nog niet zo goed kent, die minder in de media komen of die je lange tijd links hebt laten liggen. Luiteren naar muziek kan zeker troostend werken.
Zelf muziek maken is ook een heel boeiende uitdaging. Waarom zou je het niet doen? Blaasintrumenten zorgen voor ontspanning door de ademhaling, slaginstrumenten zullen ook het effect van ontlading hebben. Welk instrument wil jij bespelen? Er zijn zeker mogeiljkheden om ook lessen te nemen zodat je op weg gezet wordt.
° Schrijven
Dat brengt rust. Je schrijft vb over wat je meemaakt, wat je ervaart wat je doet.
Experimenteren met een gedicht, haiku, doet ook deugd. Er kan gewoon niks misgaan.
° Musea : ze zijn weer open! En wat blijkt? Kijken naar kunst geeft jouw een instand deugdoend gevoel. Welke musea liggen dicht bij jou in de buurt? Welke heb je nog niet gezien? Plan ze gewoon eens in.
Reizen
Het is niet omdat we niet fysiek ergens naar toe kunnen, dat reizen niet mogelijk is. Fantasie brengt je gewoon overal. Een aantal tips hieronder vragen een tikkel voorbereiding, met andere kan je zo aan de slag. Combineer ook eens verschillende reistips en maak er een mooi geheel van.
° Heel eenvoudig : pak je fotoboeken of foto’s van je uitstappen uit de afgelopen 10 jaar erbij. Bekijk ze rustig vanuit je strandstoel of via de pc of tv vanuit de zetel. Haal de verhalen achter de beelden weer naar boven, de herinneringen, de geuren, de emoties. Bekijk ook hoe je zelf veranderd bent. En wees dankbaar om elke ervaring die je tot hiertoe had, want het zijn stuk voor stuk geschenken.
° Via Google streetview kan je de bestemmingen uit jouw eerdere vakanties nog eens anders opnieuw bekijken. Hoe zijn de plekken intussen veranderd. Herken je ze nog? Wie weet komen nog andere herinneringen naar boven. Nog via streetview kan je alvast naar plekken reizen en bekijken waar je graag nog eens komt. Tease jezelf dus al een beetje. Dromen kost ook niks.
° Ga eens maaltijd gewijs op reis naar een land en maak je gerechten klaar met de ingrediënten die je normaal geniet in jouw favoriete land. Wedden dat het een verrijking wordt op je menukaart. Je kan zelfs nog extraatjes toevoegen door je tafel ook aan te kleden in het thema of de taal onder elkaar te spreken van een bepaald land (als dat lukt natuurlijk, anders leer je eerst een mondje van de nieuwe taal)
° Zet een dag de muziek op van een bepaald land. Combineer je het met een maaltijd uit dat land en de foto’s/reisboeken, dan is het gevoel van reizen nog sterker.
° En een reisboek erbij nemen is nu heerlijk. Neem de tijd om op zoek te gaan naar de verhalen op de plaatsen van de wereld. Naast reisboeken zijn er ook tal van blogverhalen die reizigers zelf schreven en die je een inkijk geven op hun ervaringen. Zeer boeiend.
° Een documentaire zet je al op weg om het gevoel te hebben ergens anders te zijn. Vb. great railway journey’s van Michael Palin is heerlijk om te bekijken en onderweg te zijn in de wereld. National geography heeft ook pareltjes aan documentaires om je helemaal in onder te laten dompelen.
° Wie weet is het nu een goed moment om je volgende reis (wanneer dat ook mag zijn) goed voor te bereiden. Het verlangen naar iets, is al een deel van het verhaal.
Tijd om te leren
° Leren genieten van nu : Net in scharniermomenten wordt je aangemoedigd om eens van het automatische pad af te dalen en opnieuw te kiezen voor jezelf. Waar heb jij nu echt zin in? En hoe kan je dat realiseren? Een verademing.
° Een taal : Waarom niet? Welke taal boeit je? Naar welk land wil je in de toekomst op reis? En welke taal heb je dan nodig? Online zijn er tal van mogelijkheden om deze nieuwe vaardigheid te ontdekken.
° Kaligrafie : werkt rustgevend en je krijgt er iets heel moois voor in de plaats.
° Muziek : leren spelen is een toffe uitdaging, start nu met het instrument dat je al jaren wou bespelen. Je kan ook losse lessen volgen zonder een schooljaargevoel.
Dat het leuk is om je goed te voelen in je vel, dat is duidelijk. Je kan er bewust naar op zoek gaan. Het is aan jou om keuzes te maken in je leven.
Gebruik je zintuigen, zodat je intens leeft.
Schrijf de 3 leuke dingen van de dag op. Daar word je vanzelf vrolijk van. Er zijn elke dag zeker 3 mooie momenten op te noemen.
Heb je het op een dag lastig? laat dat down gevoel dan een moment toe zodat de emoties los kunnen komen. Vertel jezelf hardop waarom je het lastig hebt of waarom je het jezelf lastig maakt of wat die last precies is. Daarna kan je ontdekken hoe je de ba-last wat lichter kan maken, hoe je jouw rugzak minder zwaar laat aanvoelen. Durf keuzes te maken voor jezelf. Jij bouwt je leven.
Wat we voelen wordt bepaald door wat we denken. Dus ook, als we anders over ons leven denken, dan zullen we ons ook beter voelen.
Vb. stel dat je denkt dat je een druk leven hebt, dan zal je stress voelen en dat zal zwaar wegen. Als je daarentegen je taken ziet als boeiende uitdagingen waar je mee aan de slag gaat, dan voel je je een pak gelukkiger.
Soms helpt het om een boek te lezen om inzicht te krijgen in je mentaal welzijn.
Gelukkig worden, kan je leren.
Sport & ontspanning
Het zeker tijd om de grenzen van beweging opnieuw te ontdekken. En elke vorm van sport als een verrijking te zien. Buitensporten zorgt voor het opladen van je batterij en goed gemoed via de zon. Het zorgt voor een verbetering van je conditie en bloedwaarden.
En buitensport zorgt voor kleur op je wangen.
Wandelen : ontdek alle plekjes in je buurt. Er zijn ook heel veel wandelroutes uitgetekend met spijkers. Bij de dienst toerisme hebben ze wandelroutes in bepaalde thema’s, vb. de beluikenwandeling, zo kan je ook de binnenstad anders ontdekken. Kies af en toe dezelfde route en ontdek hoe de natuur verandert tussenin. Wandelclubs tekenen routes uit die vertrekken vanuit de dorpskern.
Lopen : vertrek van thuis uit of fiets een kort stukje om vanuit een ander vertrekpunt in een nieuw decor te lopen. Bouw je conditie rustig op en geef jezelf een pluim voor elke prestatie. Je hebt dat goed gedaan.
Fietsen, skeeleren, skateboarden : Er zijn tal van knooppuntroutes die te ontdekken vallen, vaak kom je zo op plaatsen die je misschien nog niet kende. Stippel je route vooraf uit of laat je verrassen door het moment.
Bonus goed gevoel 1: Zet al je zintuigen open en leef, beleef intens. Wat hoor je onderweg? Wat ruik je, voel je, zie je? Geef je zintuigen de kost. Vb. rond etenstijd kan het in bepaalde wijken heerlijk ruiken naar exotische kruiden. Misschien zijn de kinderen nog luidop buiten aan het spelen en roepen de ouders hun kinderen binnen in verschillende talen. Terwijl jij de eerste avondwind voelt op je armen.
Bonus goed gevoel 2 : neem een fototoestel/gsm mee en kijk met aandacht naar je omgeving. Wedden dat je een aantal pareltjes van foto’s neemt omdat er zo dingen zijn die je verrassen.
Artistiek & creatief
Kunst is een groot woord, het is zeker prettig om met verschillende materialen te kunnen experimenteren. Wie weet ontdek je een nieuw talent. Vaak is het al boeiend om eens een winkel binnen te stappen die een mooi assortiment van materiaal heeft.
Als bonus : eigen creaties kunnen ook een geschenk worden voor iemand.
Vb. kalligrafie, boetseren, juwelen maken met zilverklei, modelbouw, schilderen, breien,
De mogelijkheden zijn hier zo ruim. Welke voorbeelden spreken je al meteen aan?
° Fotograferen
Geeft jou een nieuwe kijk op de wereld, laat je intenser kijken naar je omgeving. Ontdek jij de fauna en flora in de groene zone’s in je buurt? Welke vogels hoor je? Kan je ze voor je lens krijgen?
Het kan zomaar dat een leuke foto afgewerkt wordt tot een leuke kaart om naar iemand te sturen en er iemand een plezier mee te doen.
Met de foto’s die op de vorige vakantie genomen zijn, kan je nu wel coole foto boeken maken. Of maak er eens een powerpoint van. Of selecteer the best off foto en maak er een fotogeschenk van voor jezelf. Wedden dat je met een handtas met eigen foto, je je meteen weer op reis voelt.
° Muziek
Muziek geeft een goed gevoel. Het is boeiend om op zoek te gaan naar artiesten die je nog niet zo goed kent, die minder in de media komen of die je lange tijd links hebt laten liggen. Luiteren naar muziek kan zeker troostend werken.
Zelf muziek maken is ook een heel boeiende uitdaging. Waarom zou je het niet doen? Blaasintrumenten zorgen voor ontspanning door de ademhaling, slaginstrumenten zullen ook het effect van ontlading hebben. Welk instrument wil jij bespelen? Er zijn zeker mogeiljkheden om ook lessen te nemen zodat je op weg gezet wordt.
° Schrijven
Dat brengt rust. Je schrijft vb over wat je meemaakt, wat je ervaart wat je doet.
Experimenteren met een gedicht, haiku, doet ook deugd. Er kan gewoon niks misgaan.
° Musea : ze zijn weer open! En wat blijkt? Kijken naar kunst geeft jouw een instand deugdoend gevoel. Welke musea liggen dicht bij jou in de buurt? Welke heb je nog niet gezien? Plan ze gewoon eens in.
Reizen
Het is niet omdat we niet fysiek ergens naar toe kunnen, dat reizen niet mogelijk is. Fantasie brengt je gewoon overal. Een aantal tips hieronder vragen een tikkel voorbereiding, met andere kan je zo aan de slag. Combineer ook eens verschillende reistips en maak er een mooi geheel van.
° Heel eenvoudig : pak je fotoboeken of foto’s van je uitstappen uit de afgelopen 10 jaar erbij. Bekijk ze rustig vanuit je strandstoel of via de pc of tv vanuit de zetel. Haal de verhalen achter de beelden weer naar boven, de herinneringen, de geuren, de emoties. Bekijk ook hoe je zelf veranderd bent. En wees dankbaar om elke ervaring die je tot hiertoe had, want het zijn stuk voor stuk geschenken.
° Via Google streetview kan je de bestemmingen uit jouw eerdere vakanties nog eens anders opnieuw bekijken. Hoe zijn de plekken intussen veranderd. Herken je ze nog? Wie weet komen nog andere herinneringen naar boven. Nog via streetview kan je alvast naar plekken reizen en bekijken waar je graag nog eens komt. Tease jezelf dus al een beetje. Dromen kost ook niks.
° Ga eens maaltijd gewijs op reis naar een land en maak je gerechten klaar met de ingrediënten die je normaal geniet in jouw favoriete land. Wedden dat het een verrijking wordt op je menukaart. Je kan zelfs nog extraatjes toevoegen door je tafel ook aan te kleden in het thema of de taal onder elkaar te spreken van een bepaald land (als dat lukt natuurlijk, anders leer je eerst een mondje van de nieuwe taal)
° Zet een dag de muziek op van een bepaald land. Combineer je het met een maaltijd uit dat land en de foto’s/reisboeken, dan is het gevoel van reizen nog sterker.
° En een reisboek erbij nemen is nu heerlijk. Neem de tijd om op zoek te gaan naar de verhalen op de plaatsen van de wereld. Naast reisboeken zijn er ook tal van blogverhalen die reizigers zelf schreven en die je een inkijk geven op hun ervaringen. Zeer boeiend.
° Een documentaire zet je al op weg om het gevoel te hebben ergens anders te zijn. Vb. great railway journey’s van Michael Palin is heerlijk om te bekijken en onderweg te zijn in de wereld. National geography heeft ook pareltjes aan documentaires om je helemaal in onder te laten dompelen.
° Wie weet is het nu een goed moment om je volgende reis (wanneer dat ook mag zijn) goed voor te bereiden. Het verlangen naar iets, is al een deel van het verhaal.
Tijd om te leren
° Leren genieten van nu : Net in scharniermomenten wordt je aangemoedigd om eens van het automatische pad af te dalen en opnieuw te kiezen voor jezelf. Waar heb jij nu echt zin in? En hoe kan je dat realiseren? Een verademing.
° Een taal : Waarom niet? Welke taal boeit je? Naar welk land wil je in de toekomst op reis? En welke taal heb je dan nodig? Online zijn er tal van mogelijkheden om deze nieuwe vaardigheid te ontdekken.
° Kaligrafie : werkt rustgevend en je krijgt er iets heel moois voor in de plaats.
° Muziek : leren spelen is een toffe uitdaging, start nu met het instrument dat je al jaren wou bespelen. Je kan ook losse lessen volgen zonder een schooljaargevoel.
Alcoholvrije en -arme bieren
Niet alleen tijdens tournee minerale, maar ook op alle andere momenten van het jaar is het waardevol om alcohol te beperken. De lever is daarvoor dankbaar en het is vanzelfsprekend dat extra alcohol ook onze voedingskeuzes beïnvloedt.
Alcoholvrije bieren kunnen een alternatief zijn. Let er zeker op dat ze ook nog kcal leveren door de aanwezige suikers. (tussen de 24 en 37 kcal/ 100 g). Een alchohol vrij bier in een flesje van 330 ml bevat dan gemiddeld 100 kcal. Via deze link krijg je een wegwijs in de energiewaarde. |
Pascal Naessens - De voedselzandloper, wat na de hype ?
In België sterft 28,8% van de mensen aan hart- en vaatziekten. Het lijkt logisch dat voedingsadviezen, die door mensen van allerlei achtergrond de wereld ingestuurd worden, toch minstens met dit gegeven rekening houden. Tenslotte heeft voeding en elke verandering in voeding een ingrijpend gevolg op onze gezondheid.
Een voedingsadvies is maar waardevol als het een verbetering meebrengt van onze conditie. Adviezen die onze gezondheid in gevaar brengen, kunnen om geen enkele reden aanvaard worden. Zelfs niet als ze voor even een gewichtsdaling als gevolg hebben. Het argument 'ik voel me er goed bij' weegt te licht.
Ik maak me ernstig zorgen om een verhoogd voorkomen van o.a. hart- en vaatziekten en osteoporose in de toekomst.
Een voedingsadvies is maar waardevol als het een verbetering meebrengt van onze conditie. Adviezen die onze gezondheid in gevaar brengen, kunnen om geen enkele reden aanvaard worden. Zelfs niet als ze voor even een gewichtsdaling als gevolg hebben. Het argument 'ik voel me er goed bij' weegt te licht.
Ik maak me ernstig zorgen om een verhoogd voorkomen van o.a. hart- en vaatziekten en osteoporose in de toekomst.
Ervaring leert ons dat een voedingsgewoonte veranderen een zeer ingrijpend proces is. Diëtisten zijn deskundig opgeleid om die adviezen te geven en daarnaast ook rekening te houden met de algemene gezondheid van de patiënten. Alleen diëtisten met een opleiding als diabetes educator zijn bevoegd om mensen met diabetes type 1 te begeleiden.
Nochtans zien we dat ook voedingsconsulenten die een zeer beperkte opleiding genoten, patiënten begeleiden met een complexe gezondheidsachtergrond. Deze tendens zou niet mogen aanvaard worden omdat dit gevaar voor de gezondheid en overlijden kan meebrengen.
Als ik merk dat in het programma 'Over eten' Bart De Wever bij het ontbijt al een dubbele portie vis gebruikt dan aanbevolen, dan maak ik me zorgen. Het verhoogd eiwitgebruik is belastend voor de nieren en verhoogt het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten door de extra opname van cholesterol.
Als ik zie hoe mensen zwaar op de vingers getikt worden omdat ze, naar zeggen van de voedingsconsulent, geen aardappelen en brood mogen gebruiken, dan maak ik me zorgen en ben ik kritisch. De laatste 50 jaar gebruikt de gemiddelde bevolking steeds minder brood en aardappelen en toch stijgt het gemiddeld gewicht. Wat komt er dan in de plaats van brood en aardappelen? Studies uit de tijd van Montignac tonen aan dat bij een voeding arm aan brood en aardappelen er meer vlees geconsumeerd wordt. Dat is een tendens die we niet kunnen aanmoedigen.
Als ik hoor dat mensen overtuigd gemaakt worden dat melk niet nodig is, dan maak ik me ernstig zorgen. Uit zuivel halen we de helft van de hoeveelheid calcium. Deze hoeveelheid opnemen via andere voedingsmiddelen is niet voor iedereen zo evident als wordt voorgesteld. Om 645 mg Calcium te vervangen die we normaal uit melk halen, moeten we vb. gemiddeld 2kg480 g rauwkost eten of 258 g amandelen. (1*)
Als ik ontdek dat ook ziekenfondsen consulent Pascal Naessens op de cover zetten, dan is het me duidelijk welke richting onze gezondheidszorg uitgaat. Wie het hardst roept krijgt het beste podium, wat de inhoud van het verhaal ook mag zijn. Dat is schrijnend als het om gezondheidszorg gaat. De Nederlandse hoogleraar interne geneeskundige Robin Peeters waarschuwt dat minder brood eten gevaarlijk is voor de gezondheid. 'Foute info' blaast Naessens deze info gewoon weg en wordt gehoord.
Als over 10 jaar het voorkomen van hart- en vaatziekten en osteoporose toeneemt dan zal de volledige gemeenschap daarvoor meebetalen via gezondheidszorg. En dat terwijl diegenen die de adviezen de wereld instuurden geen verantwoordelijkheid zullen moeten afleggen. Dat zou wel mogen want zowel in het verleden als nu vormen de voedingshypes een sterk voordeel voor diegenen die de boeken ervan verkopen.
Van Montignacs boek 'eet jezelf slank' werden in verschillende landen 17 miljoen exemplaren verkocht.
Van Naessens werden al bijna een miljoen boeken verkocht, naar eigen zeggen.
Deze massaproductie van boeken zal een effect hebben op de houding van mensen tegenover voeding. De schrijvers ervan moeten zich dus ook verantwoordelijk weten en mee de gevolgen dragen van hun adviezen op lange termijn.
De boeken rond alternatieve voedingssystemen die de afgelopen 25 jaar geschreven werden, hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken:
° Steeds is er een advies dat waardevol is. We kunnen het alleen maar toejuichen als er meer groenten aangemoedigd worden.
° Daarnaast komt de schrijver zeer overtuigend over door halve waarheden of pseudowaarheden die door tal van andere deskundigen kritisch onthaald worden maar niet of te weinig gehoord zijn.
° Het volgen van het voedingsvoorschrift wordt als eenvoudig te volgen voorgesteld wat als effect heeft dat de lezer nog meer ontgoocheld en gefrustreerd raakt als het effect uitblijft. (gezien het aantal verkochte boeken en de gemiddelde evolutie van de BMI is dat te verwachten).
° De hype gaat in golven door de bevolking, hij kent een piekmoment en daarna een dip. Pas na de golf krijgen kritische deskundigen het woord terug om de theorie te ontkrachten. Na elke golf krijg ik bezoekers over de vloer die ontregeld zijn door het voorgestelde voedingsadvies en er zich niet meer goed bij voelen.
Er is echter één element dat er in de laatste jaren expliciet wordt aan toegevoegd.
Diëtisten krijgen een veeg uit de pan omwille van hun onrealistische en ongezonde voedingsadviezen.
Met welk recht?
Diëtisten zijn de enige opgeleide deskundigen als het gaat om correct voedings- en dieetadvies bij complexe voedingsproblematieken.
Ze houden terdege rekening met de persoon die voor hen zit en geven persoonlijk aangepaste adviezen.
Ze scholen zich regelmatig bij, informeren zich over studies die goed onderbouwd zijn en hebben door jarenlange ervaring een goeie mensenkennis om haalbare adviezen uit te werken.
Jawel, we hoppen niet van de ene hype naar de andere en we doen dat met reden.
Bovendien merk ik op dat een diëtist wel een voorwoord mag schrijven in een boek van een consultent en een aantal diëtisten wel opgenomen worden als partner in webpagina's en tegelijk met de vinger gewezen worden.
Die boodschap is voor mij als diëtiste erg verwarrend.
Zijn we nu nuttige deskundigen? Of gaat het om zichzelf indekken? En zo ja, waarom dan?
Het komt hierop neer dat als je iets met genoeg overtuiging zegt, mensen je dan vlot geloven. Als wat je zegt in een boek staat, dan wordt het meteen ook als waarheid gezien. Sociale media werkt naarstig mee aan het verspreiden van allerlei meningen.
Mensen willen iets voorgehouden worden. En het moet gezegd worden dat zowel Naessens als Verburgh overtuigend uit de hoek komen.
Net als dr. Atkins die ook een voeding aanmoedigde arm aan koolhydraten maar onbeperkt in vlees, kaas, boter en eieren (3 per dag!). Later is uit onderzoek gebleken dat dit advies het risico op overlijden verhoogt met 23%.
Ik maak me dus terecht zorgen. (2*)
U ook?
(1*) Lees hieronder de vraag : 'is melk gezond?'
(2*) bekijk ook de vraag hieronder '19 diëten geanalyseerd'
Nochtans zien we dat ook voedingsconsulenten die een zeer beperkte opleiding genoten, patiënten begeleiden met een complexe gezondheidsachtergrond. Deze tendens zou niet mogen aanvaard worden omdat dit gevaar voor de gezondheid en overlijden kan meebrengen.
Als ik merk dat in het programma 'Over eten' Bart De Wever bij het ontbijt al een dubbele portie vis gebruikt dan aanbevolen, dan maak ik me zorgen. Het verhoogd eiwitgebruik is belastend voor de nieren en verhoogt het risico op het ontstaan van hart- en vaatziekten door de extra opname van cholesterol.
Als ik zie hoe mensen zwaar op de vingers getikt worden omdat ze, naar zeggen van de voedingsconsulent, geen aardappelen en brood mogen gebruiken, dan maak ik me zorgen en ben ik kritisch. De laatste 50 jaar gebruikt de gemiddelde bevolking steeds minder brood en aardappelen en toch stijgt het gemiddeld gewicht. Wat komt er dan in de plaats van brood en aardappelen? Studies uit de tijd van Montignac tonen aan dat bij een voeding arm aan brood en aardappelen er meer vlees geconsumeerd wordt. Dat is een tendens die we niet kunnen aanmoedigen.
Als ik hoor dat mensen overtuigd gemaakt worden dat melk niet nodig is, dan maak ik me ernstig zorgen. Uit zuivel halen we de helft van de hoeveelheid calcium. Deze hoeveelheid opnemen via andere voedingsmiddelen is niet voor iedereen zo evident als wordt voorgesteld. Om 645 mg Calcium te vervangen die we normaal uit melk halen, moeten we vb. gemiddeld 2kg480 g rauwkost eten of 258 g amandelen. (1*)
Als ik ontdek dat ook ziekenfondsen consulent Pascal Naessens op de cover zetten, dan is het me duidelijk welke richting onze gezondheidszorg uitgaat. Wie het hardst roept krijgt het beste podium, wat de inhoud van het verhaal ook mag zijn. Dat is schrijnend als het om gezondheidszorg gaat. De Nederlandse hoogleraar interne geneeskundige Robin Peeters waarschuwt dat minder brood eten gevaarlijk is voor de gezondheid. 'Foute info' blaast Naessens deze info gewoon weg en wordt gehoord.
Als over 10 jaar het voorkomen van hart- en vaatziekten en osteoporose toeneemt dan zal de volledige gemeenschap daarvoor meebetalen via gezondheidszorg. En dat terwijl diegenen die de adviezen de wereld instuurden geen verantwoordelijkheid zullen moeten afleggen. Dat zou wel mogen want zowel in het verleden als nu vormen de voedingshypes een sterk voordeel voor diegenen die de boeken ervan verkopen.
Van Montignacs boek 'eet jezelf slank' werden in verschillende landen 17 miljoen exemplaren verkocht.
Van Naessens werden al bijna een miljoen boeken verkocht, naar eigen zeggen.
Deze massaproductie van boeken zal een effect hebben op de houding van mensen tegenover voeding. De schrijvers ervan moeten zich dus ook verantwoordelijk weten en mee de gevolgen dragen van hun adviezen op lange termijn.
De boeken rond alternatieve voedingssystemen die de afgelopen 25 jaar geschreven werden, hebben een aantal gemeenschappelijke kenmerken:
° Steeds is er een advies dat waardevol is. We kunnen het alleen maar toejuichen als er meer groenten aangemoedigd worden.
° Daarnaast komt de schrijver zeer overtuigend over door halve waarheden of pseudowaarheden die door tal van andere deskundigen kritisch onthaald worden maar niet of te weinig gehoord zijn.
° Het volgen van het voedingsvoorschrift wordt als eenvoudig te volgen voorgesteld wat als effect heeft dat de lezer nog meer ontgoocheld en gefrustreerd raakt als het effect uitblijft. (gezien het aantal verkochte boeken en de gemiddelde evolutie van de BMI is dat te verwachten).
° De hype gaat in golven door de bevolking, hij kent een piekmoment en daarna een dip. Pas na de golf krijgen kritische deskundigen het woord terug om de theorie te ontkrachten. Na elke golf krijg ik bezoekers over de vloer die ontregeld zijn door het voorgestelde voedingsadvies en er zich niet meer goed bij voelen.
Er is echter één element dat er in de laatste jaren expliciet wordt aan toegevoegd.
Diëtisten krijgen een veeg uit de pan omwille van hun onrealistische en ongezonde voedingsadviezen.
Met welk recht?
Diëtisten zijn de enige opgeleide deskundigen als het gaat om correct voedings- en dieetadvies bij complexe voedingsproblematieken.
Ze houden terdege rekening met de persoon die voor hen zit en geven persoonlijk aangepaste adviezen.
Ze scholen zich regelmatig bij, informeren zich over studies die goed onderbouwd zijn en hebben door jarenlange ervaring een goeie mensenkennis om haalbare adviezen uit te werken.
Jawel, we hoppen niet van de ene hype naar de andere en we doen dat met reden.
Bovendien merk ik op dat een diëtist wel een voorwoord mag schrijven in een boek van een consultent en een aantal diëtisten wel opgenomen worden als partner in webpagina's en tegelijk met de vinger gewezen worden.
Die boodschap is voor mij als diëtiste erg verwarrend.
Zijn we nu nuttige deskundigen? Of gaat het om zichzelf indekken? En zo ja, waarom dan?
Het komt hierop neer dat als je iets met genoeg overtuiging zegt, mensen je dan vlot geloven. Als wat je zegt in een boek staat, dan wordt het meteen ook als waarheid gezien. Sociale media werkt naarstig mee aan het verspreiden van allerlei meningen.
Mensen willen iets voorgehouden worden. En het moet gezegd worden dat zowel Naessens als Verburgh overtuigend uit de hoek komen.
Net als dr. Atkins die ook een voeding aanmoedigde arm aan koolhydraten maar onbeperkt in vlees, kaas, boter en eieren (3 per dag!). Later is uit onderzoek gebleken dat dit advies het risico op overlijden verhoogt met 23%.
Ik maak me dus terecht zorgen. (2*)
U ook?
(1*) Lees hieronder de vraag : 'is melk gezond?'
(2*) bekijk ook de vraag hieronder '19 diëten geanalyseerd'
Is melk gezond?
Vaak genoeg hoor ik zeggen dat we geen zuivel nodig hebben om gezond te blijven, omdat gezonde voeding voldoende calcium bevat. Klopt dat?

behoefte_aan_zuivel.docx | |
File Size: | 15 kb |
File Type: | docx |
19 diëten geanalyseerd
Het Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersverenigingen (OIVO) heeft 19 verschillende diëten geanalyseerd, namelijk de populairste vermageringskuren en zij die de meeste media-aandacht krijgen. De conclusie is hard: het merendeel van de diëten is inefficiënt, kost veel geld en zorgt niet voor een duurzaam gewichtsverlies. Nog erger is het feit dat ze ook vaak gevaarlijk zijn voor de gezondheid.
|
Spelt : is het de hype waard?
Bron : VRT 6/01/15
Als we de producenten mogen geloven, wordt spelt de hype van het jaar. Bakkers promoten hun speltbrood en -pistolets steeds meer en La Lorraine, de grootste industriële bakker van het land, voorspelt in 2015 de grote doorbraak. Maar is spelt werkelijk zoveel gezonder? Jan Delcour, graantechnoloog van de KU Leuven, meent van niet.
door : Jan Delcour, Graantechnoloog KU Leuven
Als we de producenten mogen geloven, wordt spelt de hype van het jaar. Bakkers promoten hun speltbrood en -pistolets steeds meer en La Lorraine, de grootste industriële bakker van het land, voorspelt in 2015 de grote doorbraak. Maar is spelt werkelijk zoveel gezonder? Jan Delcour, graantechnoloog van de KU Leuven, meent van niet.
door : Jan Delcour, Graantechnoloog KU Leuven

spelt.docx | |
File Size: | 87 kb |
File Type: | docx |
6 simpele stappen naar een echt gezonde levensstijl
Nu de feestdagen - samen met een massale indigestie - weer achter de kiezen zijn, is het dringend tijd om collectief de broeksriem aan te halen. Tenminste: dat denken we. Allerlei dieetboeken, groezelige detoxsapjes en welbespraakte gezondheidsgoeroes willen ons in die behoefte maar wat graag een handje helpen. Ingewikkeld en kostelijk, dat zijn ze meestal wel. Echt gezond?
door : Patrick Mullie
door : Patrick Mullie

6_stappen_naar_een_gezonde_levensstijl.docx | |
File Size: | 86 kb |
File Type: | docx |
De reportage 'Illegale crashdiëten' via Telefacts.

U kent ze wel, die advertenties die u een mirakeloplossing beloven voor gewichtsverlies in een absurd korte termijn. In advertenties getuigen consumenten over hoeveel ze afgevallen zijn en hoe weinig moeite hen dat heeft gekost. maar bestaan die mensen wel echt en kloppen hun beweringen wel? Er schort ook heel wat aan die voor-en-na-reclames. Zo zit er achter sommige gunstige prijzen ook een betalend abonnement en laat de informatie over de samenstelling van het product te wensen over.
De volledige reportage vindt u hier (het is mogelijk dat aanmelden nodig is)
http://vtm.be/video/volledige-afleveringen/id/256434293540000
De volledige reportage vindt u hier (het is mogelijk dat aanmelden nodig is)
http://vtm.be/video/volledige-afleveringen/id/256434293540000