Zelf broodbeleg maken is een makkie. (bron : Femma) Zodra je het principe door hebt, is experimenteren verrassend en leuk. Of je nu vooral met groenten werkt of liever noten, pitten, peulvruchten of vleesvervangers als basis gebruikt, de bereiding duurt meestal een kwartiertje. Vaak kun je zelfs al aan de slag met restjes uit de koelkast. Veel heb je er niet voor nodig. Deze tips helpen je op je weg. ° Van de meeste groentesoorten kun je beleg maken. Dat betekent dat je veel verschillende smaken op je brood(je) kunt toveren, want groenten verschillen onderling van elkaar. Met wat pittige tuinkers maak je een heel andere beleg dan met avocado of rode biet. De mogelijkheden met groenten zijn legio. Proberen en experimenteren dus! |
° Toegegeven, soms is het ook wel leuk om broodbeleg te maken dat lijkt op kip curry of op vleessalade. Vleesvervangers zijn dan een prima ingrediënt, vooral als het om de gerookte versie gaat.
° En wat dacht je van gebakken paddenstoelen met peterselie op brood? Gewone champignons zijn prima, maar denk ook eens aan oesterzwammen, cantharellen, en shiitake. Tijdens het bakken van paddenstoelen kun je een scheutje port, sherry of madeira toevoegen, en wat peper en zout.
° Chutneys zijn een lekker hartig alternatief voor jam en zijn ideaal voor verwerking van fruit. Pruimen, rabarber en mango, maar ook (groene) tomaten, bramen en kweeperen doen het heel goed in een chutney. Lekker met specerijen als rode peper, gember, kaneel, karwijzaad, steranijs, korianderzaad en nigellazaad.
° Voor smeuïg broodbeleg kun je werken met sojaroom en veganaise op basis van biologische sojamelk. Nog lichter en zeker zo romig is zijden tofu. Het is een heerlijke basis voor hartige bereidingen, maar leent zich ook heel goed om bijvoorbeeld lichte chocopasta te maken!
Inspiratie voor deze tips vonden wij in Veggie burgers, balletjes en broodbeleg van Miki Duerinck en Kristin Leybaert, en in Vegatopia, het kookboek van de stichting Vegatopia, uitgegeven bij Nieuw Amsterdam (2015).
Nieuwe weegschaal Diegenen die op consult komen, weten het. Het bekijken van het gewicht is maar een fragment van het voedingsoverleg. Toch is het belangrijk dat de gemeten waarden met zekerheid juist zijn. Het SECA toestel dat tot hiertoe werd gebruikt is geijkt en werkt nog perfect. Maar omdat de wetgeving rond weegschalen bij diëtisten en andere medische beroepen per november 2016 vraagt naar een certificaat van ijken, heb ik nu al een aangepast toestel aangekocht van KERN. Nieuwsgierig naar jouw gewicht en lengte op deze schaal? Kom dan vrijblijvend langs tijdens de inloopmomenten in de weken van de diëtist. Alle info vindt u heel snel via de link hiernaast. |
Onze excuses voor het eventuele ongemak. We doen er alles aan om de komende weken zo praktisch mogelijk bereikbaar te zijn.